Ontdek Midden-Duitsland in het Nederlands

Dessau en het bauhaus

Ruim honderd jaar oud en nog steeds modern. Zo kunt u de architectuur- en designstijl BAUHAUS omschrijven.

Tijdens een rondrit met uw eigen bus, zult u verschillende plaatsen rondom het BAUHAUS ontdekken. We rijden naar de Meesterhuizen, waar o.a. Klee, Kandinsky en Feiniger woonden en werkten. Hier staat ook het huis van Walter Gropius, de door de Vlaamse designer Henry van de Velde benoemde directeur van de kunststroming.

Duur: ca. 2 uur | Prijs: 195 EUR / per groep (max. 50 personen)
Exclusief entrée van de Meesterhuizen en het Bauhausmuseum. (Hiervoor extra tijd plannen).

GOSlar – Koningen, keizers en mijnbouw

Aan de rand van het middelgebergte Harz, ligt het plaatsje Goslar. Nu in het midden van Duitsland, lag Goslar tot de eenwording van Duitsland aan de grens met de DDR en was vooral voor de Grenzschutz en de Bundeswehr belangrijk.

Tegenwoordig staat de lange en imposante geschiedenis van Goslar centraal. In de middeleeuwen vergaarde het rijkdom door de mijnbouw. Het centrum van de stad biedt uniek vakwerk met o.a. de ‚Goslarer Giebel‘.

Duur: ca. 1,5 uur | Prijs: 150 EUR / per groep (max. 50 personen)

Lügenstein Domplatz Halberstadt

STADSWANDELING DOOR HET OUDE EN NIEUWE STADSCENTRUM VAN HALBERSTADT

Ontdekt u binnen enkele meters de verschillen in Halberstadt: het opgebouwde centrum van de stad, dat tijdens de bombardering op 8 april 1945 voor 80% verloren ging. De ‚Dominsel‘, met de Dom en de Onze-Lieve-Vrouwen-Kerk en een van de grootste Dompleinen in Duitsland en het historische gedeelte van Halberstadt in de ‚Unterstadt‘.

Duur: ca. 1,5 uur | Prijs: 90 EUR / per groep (max. 50 personen)

Jüdischer Friedhof Halberstadt

Rondleiding door de Klaussynagoge en het rituele badhuis, stadswandeling en begraafplaats*

Het joods museum in 2 verschillende gebouwen (synagoge en ritueel badhuis). Meerdere begraafplaatsen*/** en verschillende interessante bezienswaardigheden in de ‚Unterstadt‘.

Duur: ca. 1,5 uur | Prijs: 9 EUR / per persoon (min. 10 personen / *zonder begraafplaatsen)
Duur: ca. 2,5 uur | Prijs: 12 EUR / per persoon (min. 10 personen)
** Een bezoek aan de begraafplaatsen is niet mogelijk op vrijdagmiddag en zaterdag

Burchardikirche So langsam wie möglich john cage

BEZoek aan de Burchardikerk met ORGAN²/ASLSP

U bent aanwezig bij het langzaamste muziekstuk ter wereld in de Buchardikerk. Hier wordt ORGAN²/ASLSP van John Cage gespeeld. Hoe het orgelstuk ontstond en waarom uitgerekend in Halberstadt zult u eveneens ervaren.

Duur: ca. 1 uur
Prijs: 5 EUR / per persoon (min. 10 personen/tijdens openingsuren)
Prijs: 10 EUR / per persoon (min. 10 personen/buiten openingsuren. U hoort het stuk exclusief voor uw groep)

Dom Halberstadt

Rondleiding – Dom en Domschat Halberstadt

De vermoedelijk grootste kerkschat in Europa, met rond 1.000 objecten, daaronder eenmalige wandtapijten uit het midden van de 12e eeuw. Liturgische kleding van belangrijke vorsten. Daarnaast goud en edelstenen uit verschillende delen van Europa.

Duur: ca. 1,5 uur
Prijs: 12 EUR / per persoon (min. 12 personen)

‚magdeburger moderne‘ in maagdenburg

In Nederland en Vlaanderen is vooral de bouwstijl ‚Bauhaus‘ en ‚De Stijl‘ bekend. In Maagdenburg – de hoofdstad van de deelstaat Saksen-Anhalt – heet deze architectuurstijl ‚Magdeburger Moderne‘. In tegenstelling tot dé Bauhausstad Dessau, zijn in Maagdenburg hele woonwijken bewaard gebleven.

In uw eigen bus maken wij een rondrit door de binnenstad en verschillende stadsdelen. We maken een aantal stops voor foto’s en om impressies van de gebouwen te verzamelen.

Duur: ca. 2 uur | Prijs: 195 EUR / per groep (max. 50 personen)

Magdeburg - Fürstenwall mit Möllenvoigtei und Dom

MAAGDENBURG – Stadswandeling rondom de dom

Tijdens een wandeling door het ‚Domviertel‘ – het stadscentrum met de Dom – zult u niet alleen een van de oudste en belangrijkste steden Duitslands leren kennen, maar ook ontdekken, dat er nog al wat Nederlandse geschiedenis te ontdekken valt.

We nemen natuurlijk ook een kijkje bij de rivier Elbe en een deel van de oude stadsmuren en vesting.

Duur: ca. 1,5 – 2 uur | Prijs: 195 EUR / per groep (max. 50 personen)

QUEDLINBURG – unesco werelderfgoed rondom de ottonen

Quedlinburg is klein maar oho! De stad maakt deel uit van het UNESCO Werelderfgoed. Op de ‚Schlossberg‘ troont de Stiftskirche, die in opdracht van Otto I. werd gebouwd voor zijn overleden vader Heinrich I. – de eerste koning van wat nu Duitsland is.

Tijdens een rondleiding bekijken we ook de markt, waar het raadshuis in renaissance-stijl staat. Gaan door een paar steegjes, die onverwachte uitgangen hebben.

Duur: ca. 1,5 uur | Prijs: 150 EUR / per groep (max. 50 personen)

Wernigerode – Vakwerk in het noorden van de harz

In het noorden van de Harz ligt de stad Wernigerode. De stad is bekend als start- en eindpunt van de smalspoortrein naar de Brocken (1.142 m), de hoogste berg in het noorden van Duitsland.

Het prachtige raadhuis met vakwerk is een hightlight in de stad. Tijdens een stadswandeling, lopen we rondom dit voormalige ’spielhus‘. Het oudste gedeelte van de stad en het scheefste huis van de stad. Wist u dat Johann Wolfgang von Goethe hier inspiratie vond voor zijn beroemde ‚Faust‘?

Duur: ca. 1,5 uur | Prijs: 150 EUR / per groep (max. 50 personen)

Rathaus Lutherstadt Wittenberg

Lutherstadt wittenberg en de reformatie

“Het lijkt erop dat ik aan het einde van de wereld ben gekomen.” Zo beleefde Maarten Luther zijn eerste bezoek aan Wittenberg in 1511. Zes jaar later sloeg hij zijn 95 stellingen op de deur van de slotkerk aan.

We wandelen in de voetsporen van de reformator en komen op de plekken waar hij – samen met o.a. zijn vrouw Katharina, de schildersfamilie Cranach en filosoof/theoloog Melanchthon – woonde en werkte.

Duur: ca. 3 uur | Prijs: 250 EUR / per groep (max. 50 personen)
inclusief: stadswandeling en introducering van de bezienswaardigheden | exclusief: entreegelden

Lessinghaus Wolfenbüttel

Wolfenbüttel – dichters, denkers en dynastieËn

Een rondleiding door Wolfenbüttel is een reis door de geschiedenis van de hertogen van Brunswijk en Lüneburg, de Reformatie en de Duitse Verlichting, waarin de schrijver Lessing en de joodse filosoof Moses Mendelssohn een belangrijke rol spelen. Tegenwoordig is Wolfenbüttel vooral bekend door Jägermeister.

Duur: ca. 1 uur | Prijs: 150 EUR / per groep (max. 50 personen)
Dagprogramma: combinatie van Wolfenbüttel en Halberstadt | Prijs: 250 EUR / per groep (max. 50 personen)
inclusief: stadswandeling en introducering van de bezienswaardigheden | exclusief: entreegelden: bv. Lessinghuis (Wolfenbüttel of Dom van Halberstadt)